Smyrna

En kristen oas för Göteborg och världen

Taklagsfesten – Tak och Tack!

Den 22 juni var en historisk dag, en milstolpe i bygget av Frihamnskyrkan. Då firades Taklagsfest och Smyrna bjöd byggjobbarna på hamburgare med Pulled beef samt kaffe och kärleksmuffins.

Urban Ringbäck som tog första spadtaget den 9 maj 2021, då i egenskap av Smyrnas föreståndare, var på plats igen och höll tal till platschefen Andreas Leandersson och hans medarbetare. Många av dessa kommer från andra länder.

- Tak och tack låter nästan lika i öronen hos den som inte har svenska som modersmål. Idag firar vi att taket är på plats och vi säger tack! Ett stort tack för alla era strålande insatser, sade Urban från en tillfällig talarstol av lastpallar.

Mellan tuggorna fick Kjell Bramwall och Andreas Leandersson några frågor att besvara. Kjell är en av de drivande i Smyrnas projektledning för Frihamnskyrkan. Andreas är platschef för byggentreprenören BRA.
 

Nu när vi är framme vid taklagsfesten och Frihamnskyrkan reser sig med sina 42 meter över marken högre än alla andra hus här i Frihamnen. Vad har varit de största utmaningarna?

Andreas: Världsmarknaden. Att få hit allt material. Byggnadstekniskt är det kyrksalen med sina unika gradänger

Kjell: Den eskalerande coronapandemin och nu kriget i Ukraina. Har tagit ”styggt” på våra beslut.

Vad är ni mest nöjda med?

Andreas: Starten på stomresningen. Att vi höll tiden!

Kjell: Jag är överväldigad! Efter så mycket papper, underlag, ritningar etc. under 10–12 års tid. Och nu helt plötsligt är detta på plats. När jag går in i kyrkan blir jag överväldigad!

Mycket arbete återstår, inte minst på insidan, innan kyrkan är inflyttningsklar mot slutet av våren 2023. Någon efter sommaren nästa år väntar den stora invigningshögtiden.