Smyrna

En kristen oas för Göteborg och världen

Smyrna Brass

Smyrna Brass är ett brassband med musikanter i alla åldrar. Bandet tillhör Smyrnaförsamlingen Göteborg och spelar 2-3 gånger/termin på gudstjänster där. Brasset spelar även i andra kyrkor och i andra sammanhang.

Facebook

Vem får vara med?

Alla som spelar något brassinstrument eller slagverk, kan läsa noter och har någon orkestervana är varmt välkomna att kontakta oss. Vi försöker göra plats för så många som möjligt, men vissa stämmor kan ibland bli fullsatta. Att vara troende är inget krav, men som medlem i Smyrna Brass behöver man ha respekt för att vi har spelningar i kyrkor och att vi har andakt på övningarna. Vi övar måndagar 19:15-21:30 i Smyrnakyrkans kyrksal, men avsätter också lite tid för enskild övning hemma.
Kontakta Henrik Glänneskog, en av våra dirigenter, om du vill börja i orkestern.

Vad spelar vi för sorts musik?

Smyrna Brass har en bred repertoar som klassisk brassmusik, marscher och sångmelodier, men även modernare och mer underhållningsbetonad musik, samt lovsånger. Vid konserter och gudstjänster samarbetar vi med körer, lovsångsteam eller sångsolister.

Verksamhetsmål

Smyrna Brass har tre övergripande mål:
•Att inspirera medmänniskor till en kristen tro och att verka för medlemmarnas andliga tillväxt.
•Att ta hand om musikintresserade och ge dem möjlighet att utveckla sitt musikkunnande.
•Att utgöra grunden för en värdefull och berikande gemenskap mellan medlemmarna, präglad av de kristna värderingarna.

Kontakt

Dirigenter

Dirigenter för Smyrna Brass är Henrik Glänneskog (e-post: henrikglanneskog@hotmail.com), Anders Hellman (e-post: basbasunera@hotmail.com) och Kalle Åberg (e-post: karl.g.aberg@gmail.com). Kontakta Henrik om du är intresserad av att börja i Smyrna Brass.

Ordförande

Om du skulle vilja att Smyrna Brass kom och spelade, eller har andra frågor, tveka inte att kontakta brassets ordförande Mikael Hermansson (telefon: 0702-95 02 08 e-post: mikael93.hermansson@gmail.com)

 

 

 

Kort historik

Smyrna Brass startade hösten 1943 och första uppspelningen gjordes den 1:a maj 1944. Sedan dess har orkestern hunnit med många spelningar, framförallt i västra Sverige. Orkestern har även turnerat i våra grannländer samt Jugoslavien, Estland, Storbritannien, Tyskland, USA och Israel.

Dirigenter genom åren

Orkestern har haft flera färgstarka dirigenter varav tre varit professionellt verksamma i Göteborgs Symfoniorkester. En av orkesterns första dirigenter, Erik Ulke, var kontrabasist, Professor Bengt Eklund trumpetare och Peter McKinnon bastrombonist.

Andra dirigenter som brasset haft är: Sven Nilsson, Sten-Arne Kristern, Stefan Forsberg, Klas Einald, Nils Wågsjö, Thure Bergström, Ingemar Tessin och Ulrika Holm. 

Smyrna Brass idag

Orkestern har ca 30 medlemmar med en intressant åldersprofil, från lägre tonår till övre medelålder, flera familjerelationer. Både män och kvinnor finns representerade. Repertoaren är bred och omväxlande, det möjliggör för speltillfällen i många olika sammanhang.

Det kristna budskapet är vårt ledmotiv i både musik och livsåskådning. En ekumenisk inställning berikar inte bara orkestern utan också många lyssnare. Gud har välsignat oss alla!

Kontakterna med den professionella musikvärlden har hela tiden vårdats till stor glädje för orkestern, Smyrnaförsamlingen och övrig publik.

Under 2000-talet har Smyrna brass deltagit i Svenska Brassbandfestivalen (Brass-SM) i Värnamo, i november varje år. En stor del av hösten ägnas åt förberedelser för SM. Bland framgångarna märks år 2003, då Smyrna Brass vann B-klassen och 2004 blev vi fyra i A-klassen.