SMYRNA

En kristen oas för Göteborg och världen

Så har det blivit dags för Sista sommaren i Smyrna. I sommar går flyttlasset till Hisingen och till nybyggda Frihamnskyrkan. Det blir en annorlunda sommar för församlingen med mycket förberedelser i den nya kyrkan. 

Vi är glada för möjligheten att vara i Smyrnakyrkan på söndagar.
Det blir sommarkvällar i kyrksalen kl 18 med mycket musik, appell och Smyrnaminnen. Allt under ledning av Dan Ådahl och församlingens pastorer.

Efteråt blir det enkelt kafé, lotteri och auktion av ”Smyrnaprylar”.

4 juni kl 18
Gäst: Peter Sandwall med gäster
Pastor: Tomas Sjödin

Peter Sandwall är docent i rytmisk kyrkomusik och professor emeritus vid NLA University College Oslo, där han under många år har lett musiksektionen, forskat, undervisat och introducerat nya ämnesområden och ämnen som Music in Worship, Gudstjänstpraktik, Hymnologi, kördirigering, arrangering/komposition och piano.
 
Med sin bakgrund som välkänd musikprofil och sitt internationella nätverk inom både klassisk och populär musik – inte minst hans livslånga erfarenhet i afroamerikanska kyrkor i Chicago – tillhör han toppskiktet av gospelpianister, kompositörer, arrangörer och producenter. Han är flitigt engagerad i olika sammanhang och har gett ut ett stort antal inspelningar och sångböcker, t.ex. ny musik till mässan på uppdrag av Den Norske Kirke.
 
Våren 2023 genomförde Peter Sandwall sin 40:e studieresa med sina studenter till USA med exkursioner och besök i kyrkor, universitet, konserter, teater, museer och andra kulturinstitutioner. 1998 – 2009 var han ledare och lärare på ITM (Institutionen för Tro & Musik) Huskvarna.
 
Bland artisterna och personerna han har producerat och samarbetat med finns Andrae Crouch, Jessy Dixon, Johnny Cash, Sir Cliff Richard, New English Symphony Orchestra, Carola, Robyn, Sissel Kyrkjebø… och så Choralerna förstås.

 

11 juni kl 18
Gäst: Richard Niklasson
Pastor: Anne-Jorid Ahgnell

En uttrycksfull röst, en akustisk gitarr och en skopa fingerfärdighet kryddad med en nypa effekter och loop-pedaler. Så skulle man kunna beskriva Richard Niklasson framför sin publik. Men det handlar ändå främst om hans sånger som på ett personligt sätt berör det viktiga i livet. Från Richards första framträdande vid tre års ålder till i dag har musiken varit en omistlig del av livet och låtskrivandet har funnits med ända sedan tidiga tonår. Tre skivor har det blivit hittills. Inifrån hette den egenproducerade debutplattan och senare gjorde han också Hela hjärtat och Det doftar evighet tillsammans med vännerna Anne-Jorid Ahgnell och Hasse Hallström.

Richard har arbetat som ungdomspastor, musikledare och musiktekniker men merparten av sitt yrkesverksamma liv har han ägnat åt tv-produktion. Det har blivit musikprogram, pratprogram, dokumentärer, barnprogram och ungdomsprogram men också gudstjänster, främst för SVT men också för andra kanaler. Richard har under flera år samarbetat med Läkarmissionen som artist. Från och med augusti 2016 är han anställd på heltid för att arrangera konserter och event. Det är honom man vänder sig till om man vill ha besök av någon artist eller informatör från Läkarmissionen i sin kyrka/förening/institution eller liknande.

 

18 juni kl 18
Gäst: El-kvartetten
Pastor: Mark Beckenham

El-kvartetten var en svensk kristen popgrupp från Ulricehamn och 1960-talet. Det unika med gruppen var att de använde elgitarrer och trummor i kyrkan vilket var mycket ovanligt på den tiden. Repertoaren bestod av välkända väckelsesånger som de presenterade i bästa 60-tals pop-snitt. Gruppen gav ut 4 egna skivor skivor som såldes i närmare 15.000 ex. De turnerade under 1960-talet (dec.1964 - aug. 1967) från Ystad till Gävle. Under den tiden hann gruppen med 220 spelningar.

 

Ikväll får vi höra solo-gitarristen Carl-Johan Henriksson, trummisen Urban Henriksson och basisten Börje "Teddy" Axelsson presentera musikhistoria och hur det lät på den tiden. Den fjärde medlemmen och gitarristen Christer"Sigge" Sigvardsson fick flytta hem till himlen för några år sedan men finns med i våra hjärtan ikväll.

 

25 juni kl 18
Gäst: Korsdraget
Pastor: Christofer Öhrvall

Korsdraget är en kör som vill bevara den stora kulturskatt som finns i väckelsesångerna.Tänk vilka sånger som sprungit fram ur människors inre, glädjen, inspirationen, allvaret, djupet, döden, uppståndelsen och livet. Sångarna och musikanterna i Korsdraget vill vara med och dra människor till korset som är symbolen för den uppståndne Jesus Kristus.

 

2 juli kl 18
Gäst: Carina & Urban Ringbäck
Pastor: Mats Särnholm

Carina och Urban Ringbäck har sjungit offentligt tillsammans ända sedan de blev ett par i början av 1980-talet. Nästan 30 år har gått sedan Urban och Carina Ringbäck släppte sin första skiva tillsammans. Sedan dess har det blivit fyra gemensamma releaser, som nyligen följts av ett femte album som heter Den röda tråden. Urban Ringbäck var en av initiativtagarna till tv-succén Minns du sången där han var musikalisk ledare med Anders Jaktlund. Nu i dagarna kommer uppföljaren Alla Tiders Sånger som är inspelad i Nashville i år och kommer att visas när som helst på en TV-skärm nära dig.

 

9 juli kl 18
Gäst: Emilia Lindberg
Pastor: Tomas Sjödin

Emilia Lindberg, 33-årig tvåbarnsmamma, reser på heltid i Norden med sin sång & musik. Många i familjen är och har varit evangelister, inte minst Målle Lindberg, som är hennes farfars bror. Hon håller på med sin 8:e CD-inspelning nu som kommer ut sommaren 2023. Stilen som ligger närmast hennes hjärta är läsarsång i countrytakt.

 

 

16 juli kl 18
Gäst: Suzanne Murphree
Pastor: Christofer Öhrvall

Suzanne Murphree började sjunga i församlingar i Tennessee som barn och kände tidigt ett kall. Hon studerade musik vid Lee University i Cleveland, Tennessee, var med i "Lee Singers"-kören och tog sånguppdrag i lokalastudior. I Tennessee träffade hon Robert Wilskog Murphree, som då arbetade med den kristna konstnären Phil Driscoll. De gifte sig 1993 och arbetade i nästan tio år för Reinhard Bonnke och Kristus för alla nationer.

 

Suzanne var musiklärare vid North Bay Christian Academy i Kalifornien innan familjen flyttade till Norge 2009. Suzanne Murphree kan beskrivas som en ”musikmissionär”. Hon förmedlar musik från hjärtat och hennes konserter består av egna och andras sånger som hon förmedlar på ett mycket känslofullt och unikt sätt. Suzanne har skrivit och spelat in sånger med bl.a. Dan Ådahl, Frank Ådahl, Stig Lindell och Larry Groupé.

I april var Suzanne Murphree i Los Angeles för att spela in ny musik med Bill Maxwell, Abraham Laboriel och Dean Parks. Den produktionen kommer att släppas i höst. Suzanne har nu bott 14 år i Skiptvedt Norge nära den svenska gränsen och talar perfekt norska. Hon bor naturskönt, med maken Robert och 5 barn i Roberts barndomshem, som också är en välfungerande jordbruksfastighet.

 

 

 

23 juli kl 18
Gäst: Simon Ådahl
Pastor: Mats Särnholm

Simon och bröderna Frank och Dan började med musik 1968 och gav under 1970-talet ut tre skivor. Sedan träffade Simon och Frank bröderna Bertil och Lasse Edin och de bildadesdet kristna bandet Edin Ådahl 1978. De spelade in åtta skivor fram till gruppens upplösning 1992. Edin-Ådahl vann den svenska Melodifestivalen 1990 med låten Som en vind.

 

Sedan dess har mycket hänt.
Simon har sedan många år rest runt i landets kristna församlingar och sjungit och predikat om de andliga gåvorna som alla vi bekännande kristna har om vi bara vågar använda dem. Tillsammans med grannen Örjan har han arbetat för den kristna TV-kanalen Himlen TV7 och gjort programserien Två Grannar.

Fredag 24 februari, på årsdagen av den ryska invasionen släpptes låten och musikvideon ”Jag tänker be för Ukraina” med Simon Ådahl och Noicegrundare Peo Thyrén och nyligen sjöng en ukrainsk soldat på permis den ukrainska versionen av sången.

 

30 juli kl 18
Gäst: Ingemar Olsson
Pastor: Mark Beckenham

Ingemars första album kom 1970.
NU- 20 album senare, 200 egna låtar på flera språk, 4 böcker och turnéer över hela världen... spelningar i Sydafrikas kåkstäder, på Globen och Konserthuset Stockholm, i fängelser på Filippinerna och i skivstudios i Hollywood och Johannesburg.

 

Hans sånger har berört miljoner människor.
Flera låtar på Svensktoppen och en - Du vet väl om att du är värdefull - i Psalmboken.

 

 

6 augusti kl 18
Gäst: Hasse Hallström
Pastor: Anne-Jorid Ahgnell

Hasse Hallström är en mycket uppskattad sångare. Som solist i IBRA-kören har han turnerat flitigt i kyrkor runt om i Sverige. Han har också framträtt på egen hand i många olika sammanhang, bland annat på festivaler och i tv-inspelningar. Hasse har också varit solist i två av de största frikyrkorna i Sverige .Hans första soloskiva En ny och härlig sång kom 1977 och följdes av flera produktioner tillsammans med andra artister. 1996 spelade Hasse in en ny soloskiva, Ett stilla sommarregn, producerad av låtskrivaren och brorsonen Peter Hallström. Låtmaterialet på den produktionen var delvis annorlunda än på tidigare inspelningar och visade på nya dimensioner av Hasses röst och uttryck.

Hasse har sin dagliga arbetsplats på Läkarmissionen där han arbetar bland annat med testamentsfrågor och gåvor.

 

 

 

13 augusti kl 18
Gäst: Sarah & David Åström
Pastor: Mark Beckenham

David är pianist/keyboardist och har arbetat som musiker på heltid i perioder, bl a med Kjell Samuelson som han turnerat med i sju länder. Sarah är främsta solisten i duon och har sin starka sida i storytelling, då de berättande sångerna ligger dem båda varmt om hjärtat. Sarah & David (var för sig) är ofta anlitade som solister på begravningar i Arvika trakten, då David han fått många fina kontakter under sina tidigare år som begravningsrådgivare. Repertoaren består av allt från psalmer och välkända läsarsånger till visor och älskade countrymelodier. De försöker alltid hitta sin egen stil och vill sätta sin personliga prägel på välkända sånger. De sjunger ofta i olika kyrkor men även på servicehem, hembygdsgårdar och PRO-samlingar mm De blandar gärna sången och musiken med små anekdoter och roliga historier, vilket gör samlingarna lättsamma. Särskilt uppskattat är det när historien och bakgrunden till hur en sång kommit till och av vem vävs in.

Alla välkända sånger inbjuder till allsång och inte så sällan blir det även önskesånger.
Sarah & David är båda ganska välkända inom sin genre runt om i Värmland, en del har sett dem på Kanal 10 och även Vision Norge som ofta visar musikklipp med paret. David var även med under tiden då populära ”Minns du sången” visades på SVT och paret har ibland sångprogram under det temat.