SMYRNA

En kristen oas för Göteborg och världen

Ett bönens hus för alla folk 13 januari - 2 februari 2019

PASTORN OM FASTA
Både gamla och nya testamentet talar om fasta. I sin bergspredikan säger Jesus, När ni fastar… Jesus säger vidare att i tiden efter hans himmelsfärd, Då kommer lärjungarna att fasta. Fastan är alltså en urgammal disciplin och en naturlig del av vårt liv som lärjungar.
Varför skall vi fasta?
För många handlar vardagen om ett krävande yrkesliv. Hjärnan skall hantera information och nyheter. Ljud och intryck skall sorteras. Skärmar och sociala medier slukar tid och fokus. Det pratas allt mer om konsten att hitta livets balans och inre harmoni. Bland alla tekniker, filosofier och råd som tävlar om att lära oss vägen till detta, lyser bönen och fastan som en fyrbåk. Inte för att fastan är ett mål sig själv. Den är snarare ett hjälpmedel att gallra i almanackan och frigöra fokus till samtal med Gud. När vi avstår från något som är viktigt för oss hjälper vi oss själva att rikta uppmärksamheten till något annat. Fastan bjuder på nästan överraskande befrielse i det den tar oss från vardagens stora mångfald till fastans saliga enfald.
 
Att fasta behöver inte bara handla om att avstå från mat. Den är en utmärkt hjälp att sätta gränser för sånt som riskerar att få för stort inflytande över tid och liv. Det kan frigöras mycket tid och fokus genom att avstå från tex från sociala medier och internetsurfande till förmån för bön och bibelläsning. Du själv är den bästa att avgöra vad som frigör din tid och uppmärksamhet till stilla stunder med Gud.
Profeten Daniel fastade i 21 dagar genom att avstå från kött och vin. Bibeln pratar om olika fastor men Daniels fasta måste kunna sägas handlar om att få fokus, klarsyn och insikt om det som ligger framför.
Vad kan passa bättre inför ett nytt år än att inleda med en ”Daniels fasta”. Särskilt ett år med så stora och spännande beslut som ligger framför oss som församling i 2019.
Efter 21 dagars fasta berättar Daniel att han får ett tilltal från Gud: ”Daniel, du högt älskade. Ge noga akt på det jag har att säga dig: Res dig upp! Nu har jag sänts till dig. Nu har jag kommit för att låta dig veta vad som skall ske ditt folk i kommande dagar”.
 
DOKTORN OM FASTA
Att fasta innebär att man avstår från vissa födoämnen som man normalt brukar inta.
Fasta i olika form har funnits länge, som en del av kultur, religiöst utövande eller av hälsoskäl.
Vi har en förmåga att klara kortare perioder av låg näringstillförsel, fasta, utan att ta skada vilket är en viktig förmåga i tider av ojämn tillgång på mat. Att få i sig vätska är viktigt under fasta.
I det moderna samhället finns överflöd av mat, dryck och njutningsmedel. Vi äter mindre fibrer, mer fet- och animalisk kost än tidigare. Vi sitter mer still, får mindre ”vardagsmotion” och det blir lätt en obalans mellan vad vi stoppar i oss och vad vi gör av med vilket påverkar hälsan negativt. 

Fastan är ingen bantningsmetod - men kan vara en bra inledning till livsstilsförändring med goda hälsoeffekter. Det finns inget vetenskapligt stöd för att fastandet ”renar kroppen från gifter och andra slaggprodukter”.
Fastan kan vara positiv för självdisciplinen. Man känner sig ofta lättare i både kroppen och knoppen av att äta sunt och grönt en tid. Man lär sig att uppskatta nya smaker och maträtter och efter fastan värdesätts ”vårt dagliga bröd” än mer. 

Kroppens huvudsakliga bränsle är fett och socker (kolhydrater). När man fastar tillförs mindre av dessa energikällor och kroppen använder istället protein, som finns i kroppen ofta i tillräcklig mängd för fasta, eftersom kolhydraterna och fettet snabbt tar slut.
Man väljer själv hur strikt fastan ska vara. För någon är det att tänka vegetariskt och avstå vissa födoämnen till exempel kött, medan andra planerar mer genomgripande kostförändring.
Var lite försiktig till att börja med, särskilt om man väljer lite strängare fasta! Särskilt obs för gravida, personer med ätstörning, insulinbehandlad diabetiker eller vid andra sjukdomar. Barn ska äta normalt, men kan förstås om de vill minska godis, läsk och sötsaker. Fasta inte för länge. Var flexibel. Avbryt fastan om du känner dig yr eller svag. Ät eller drick ofta, särskilt om du känner dig trött. Undvik att bli vrålhungrig. Planera måltiderna väl, både i tid och innehåll så att de blir av god kvalitet. Ät i lugn och ro. Glöm inte tugga ordentligt. Njut av det som serveras! 

Kan man träna under fasta? Ja, men var noga att tillföra energi i tillräcklig mängd till exempel frukter och dryck. 

Daniels fasta är en typ av fasta där man äter vegetariskt och som bygger på frukt och grönsaker i alla dess former. Färsk, frusen, torkad och juicad – utan sötning. Likaså naturella nötter, frön, baljväxter, vegetabiliska produkter/oljor, tofu, sojaprodukter, ättika, kryddor och örter.
Man äter inget kött, fisk, ägg eller andra animaliska produkter. Man brukar också undvika mejeriprodukter, sötningsmedel, raffinerat vitt ris, olika sädesslag, bland annat i pasta, bröd och bakverk. Detta är en ganska strikt kost som kan liknas vid vegankost.  

Du skall förstås hitta din egen nivå på fastan så att kroppen och vardagen fungerar!  

Kaffe, te och tobak? Testa vad du klarar – välj själv därefter, kanske är detta ett bra tillfälle att bli tobaksfri?  

 
 

Några recept för att ge dig lite inspiration.

 

Wokad grönkålssallad
 

Du behöver:

100 gram färsk grönkål
75 gram sockerärtor
1 cm färsk ingefära
4 cm färsk citrongräs
1 dl kokt quinoa
0,5 buljongtärning
1 avokado
2 msk torkade tranbär
1 msk sesamfrön

Woka grönkålen, sockerärtorna i lite matfett, salta och peppra efter smak. Finhacka ingefäran och citrongräset och rör ner i stekpannan. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen, om du vill ha lite mer smak så stoppa ner en buljongtärning. Blanda ihop allt tillsammans med avokadon och toppa med torkade tranbär och sesamfrön.

 

Rödbetor med rostade valnötter (4 portioner)

6 rödbetor
100 gram bladspenat
1 dl valnötter

Tvätta rödbetorna och skiva upp dem. Lägg dem i en ugnssäker form och toppa med olivolja, salt och peppar.
In i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Under tiden hackar du valnötterna grovt, rosta dom lätt i en torr stekpannan, var försiktig det går fort att dom bränns. Servera rödbetorna på en bädd av bladspenat, toppa med valnötter, lite flingsalt och avsluta med att ringla över balsamico.

 

Rostad brysselkål med äpple

500 g brysselkål
1,5 msk kokosfett
sal
1 tsk svartpeppar
3 äpplen
Vinägrett med senapssmak
2 msk valfri senap, jag gillar stark grovkornig
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja

Stek brysselkålen i kokosfett (har du inte det kan du ta vanligt smör) i ca 7 minuter på mellanhög värme. Vill du att det ska går fortare så skär ner brysselkålen i mindre bitar innan du börjar steka den. Krydda efter smak med salt och peppar. De två sista minutrarna lägger du i äpplena och låter det steka med. Rör ihop alla ingredienserna till vinägretten och ringla över brysselkålen med äpplena. Blir det vinägrett över går det utmärkt att spara några dagar i kylen.

 

Vitkålspasta

0,5 vitkålshuvud
2 st gula lökar
1 paket sockerärtor

Hacka löken och strimla vitkålen fint. Fräs tillsammans i rapsolja så att det mjuknar. Vitkålen behöver ganska mycket salt så salta och smaka av tills du blir nöjd.

Basilikakräm
Ingredienser för 4 portioner

1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
0,5 dl hackad sötmandel

Mortla vitlöksklyftan och basilikan. Hacka mandeln fint. Blanda samman allt till en kräm.
Vänd ner krämen i vitkålsblandningen lägg upp på tallrik, toppa med sockerärtorna avsluta med att strö över lite grovmalen svartpeppar.

 

Broccolisoppa

250g broccoli
1 lök (alternativt 3 schalottenlökar)
1 zucchini
1 msk olivolja
1/2 msk curry
0,6 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk timjan
1 krm sambal oelek
Salt och peppar

Tillagning
Skala och hacka lök och zucchini.
Dela broccolin i mindre buketter.
Häll olivoljan en kastrull, och värm på medelhög värme.
Fräs lök, curry, sambal oelek och timjan i olivoljan i ca 1 minut.
Tillsätt zucchini och broccoli. Rör om och fräs i några minuter.
Tillsätt vatten och buljong och sätt på locket på kastrullen och koka 20 minuter.
Mixa soppan hasigt så att den fortfarande har lite bitar i sig.
Salta och peppra efter smak.

 

Smoothie (2 portioner)

100 gram jordgubbar
100 gram hallon
1 banan
1 dl mandelmjölk
1 dl färskpressad apelsinjuice

Mixa ihop och toppa med lite psylliumfrön.
Klarar sig bra några dagar i kylen så passa på att gör en stor sats och sedan är det bara att plocka fram när du blir hungrig. Frukt och bär går att variera i det oändliga, ta vad du har och stoppa ner.

 

Vegetarisk tacos

3 stora morötter
100 gram blandade bönor
tomter
gurka
majs
rödlök
isbergssallad
Tacokrydda

1 nypa chilipulver
0,5 tsk torkad oregano
0,5 tsk spiskummin
1 nypa paprikapulver
1 nypa vitlökspulver
1 nypa lökpulver
1 nypa salt
1 liten nypa cayennepeppar

Guacamole

1 avokado
½ citron
½ vitlöksklyfta
salt och peppar

Riv morötterna grov, stek tillsammans med bönorna och krydda enligt ovan. Har du inte alla kryddor hemma och inte ork eller lust att införskaffa dem köp då en påse färdig tacokrydda och häll över istället. Hacka de övriga grönsakerna. Gröp ur avokadon, pressa citronsaften över och pressa vitlöksklyftan kör ihop det med en stavmixer och salta och peppra utifrån smak. Servera den vegetariska tacon i ett salladsblad och låt det fungera som bröd.

 

Morotssoppa

500 g morötter
2 st gula lökar
olivolja
1 l vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
1⁄2 msk riven färsk ingefära
1 krm salt

Gör så här:
Skala och skiva morötterna. Skala och hacka löken. Fräs den i olja i en kastrull. Tillsätt morötter, vatten och buljongtärningar. Låt koka ca 15 min. Vispa eller mixa soppan. Smaksätt med ingefära och salt och servera soppan.

 

Linssoppa

2 tsk olivolja att steka i
1 hackad stor lök
1 dl hackade morötter
1 dl hackad selleri
2 tsk salt
1/2 kilo förvällda linser (många går att förvälla direkt i soppan)
1 burk krossade tomater
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 tsk mald kummin
1/2 tsk svartpeppar

Bryn grönsakerna lätt och häll i tomaterna och kryddorna först och därefter vätskan, buljongen och linserna. Räkna med att ni kan behöva salta lite extra. Låt det hela koka i cirka en halvtimma.

HUMMUS
5 dl kokta kikärter, välj att koka själv (godast och billigast) eller köp kokta på burk
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
4 msk tahini, sesampasta
4 msk citronsaft
0,5 tsk mald spiskummin
Salt och vitpeppar

Hackad bladpersilja att garnera med

Blanda allt och kör ihop med stavmixer. Servera soppan med en klick hummus på.
Ät och njut!

 

Quinoasallad

2 dl tricolore quinoa (ger finare färg i salladen, enfärgad funkar också)
1 grönsaksbuljongtärning
½ honungsmelon
1 paprika
½ salladshuvud
1 morot

Koka quinoan enligt instruktionerna på paketet. Släng i buljongtärningen sista 5 minutrarna. Hacka grönsakerna och blanda allt. Avsluta med att strimla över moroten som dekoration.

 

Stort tack till Kungsporten i Huskvarna som delat med sig av sina recept till oss.
 

Vi har tagit fram en enkel bönebok med en kort andakt för varje dag i vår böneperiod.
Den kan du ladda ner här
Engelsk version av foldern kan du ladda ner här