Smyrna Brass

smyrna brass 13

 

Smyrna Brass är ett komplett brassband med musikanter i alla åldrar. Bandet medverkar regelbundet vid Gudstjänster i Smyrnakyrkan, men spelar även i andra sammanhang - både i andra kyrkor och i helt profana miljöer. Vi försöker också att komma iväg på någon resa varje år.

Vem får vara med?

Alla som spelar något brassinstrument eller slagverk, kan läsa noter och har någon orkestervana är varmt välkomna att kontakta oss. Vi försöker göra plats för så många som möjligt, men vissa stämmor kan ibland bli fullbesatta.

Vad spelar vi för sorts musik?

Klassisk brassmusik, marscher och sångmelodier, men även modernare och jazzigare tongångar. Vi samarbetar då och då med en kör eller någon sångsolist.


För dig som vill spela brassmusik

Om Du har ett intresse för brass och känner dig väl bevandrad i något blåsinstrument, är du varmt välkommen att vara med. Vi övar måndagar 19:15-21:30 i Smyrnakyrkans kyrksal, men avsätter också lite tid för enskild övning hemma. Huvudsakligen spelar vi under Gudstjänster i Smyrnakyrkan, men vi spelar också på många andra platser.

Intresserad av att börja?

Kontakta våra ledare/dirigenter för mer information.

Ledare

Dirigenter för Smyrna Brass är Henrik Glänneskog (Tel: 031-19 04 00 epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. ) och Anders Hellman (Tel: 031-92 00 74 epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. )


Kontakt

Om Du skulle vilja att Smyrna Brass kom och spelade, eller har några andra förfrågningar, tveka inte att kontakta vår ordförande Samuel Andersson (tel:031-7020315 e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. )


Kort historik

Smyrna Brass startade hösten 1943 och första uppspelningen gjordes den 1:a maj 1944. Sedan dess har orkestern hunnit med många spelningar, framförallt i västra Sverige. Orkestern har även turnerat i våra grannländer samt Jugoslavien, Estland, Storbritannien, Tyskland, USA och Israel.

Orkestern har haft flera färgstarka dirigenter varav tre varit proffesionellt verksamma i Göteborgs Symfoniorkester. En av orkesterns första dirigenter, Erik Ulke, var kontrabasist, Professor Bengt Eklund trumpetare och Peter McKinnon bastrombonist. Nils Wågsjö var under en lång period både andlig och musikalisk ledare och gav orkesterprofilen "musik med budskap". Nuvarande dirigent är Henrik Glänneskog och Anders Hellman.

Flera andra dirigenter har bidragit till orkesterns överlevnad och utveckling; Sven Nilsson, Sten-Arne Kristern, Stefan Forsberg, Klas Einald och Thure Bergström. Vår norske vän FRODE glömmer vi aldrig! Ingemar Tessin gav oss smak för klassisk musik och bidrog till ett bättre scenframträdande.

Orkestern, med ca 40 medlemmar, har en intressant åldersprofil, från lägre tonår till övre medelålder, flera "pappa-barn" relationer och en syskonskara på fem ungdomar. Orkestern har på senare år fått ett glädjande stort inslag av kvinnliga musiker. Repertoaren är bred och omväxlande och har bidragit till speltillfällen i många olika sammanhang.

Det kristna budskapet är ledmotivet i både musik och livsåskådning. En ekumenisk inställning berikar inte bara orkestern utan också många lyssnare. Gud har välsignat oss alla.

Kontakterna med den proffesionella musikvärlden har hela tiden vårdats till stor glädje för Brassbandet, Smyrnaförsamlingen och övrig publik. Flera välutbildade, unga musiker ingår i orkestern och sätter sin prägel på musiken.


CD

Smyrna Brass spelade under hösten 1999 in en CD. Smyrna Brass står för hälften av speltiden, den andra delen står Järfälla Gospel Brass för. Skivan kan införskaffas i samband med Smyrna Brass spelningar, men går även att beställa genom att skicka ett mail till Niklas Arvidsson. ( Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. )

Innehållet på skivan:

1. Majesty (arr: W. Gordon)
2. Turn your eyes upon Jesus (arr: R. Steadman-Allen)
3. So Glad (arr: W. Himes, solist: M. Ås)
4. Rondeau (arr: P. Graham)
5. Burning, burning (arr: W. Himes)
6. Heaven came down (arr: E. Herikstad)
7. Promised Land (arr: W. Broughton)
8. I walked today (arr: P. Graham, solist: J. Holm)
9. Shine Jesus, shine (arr: R. Philips)
10. As days go by (arr: Erik Silverberg)
11-19: Järfälla Gospel Brass

cd_omslag