SmyrnabloggenHjälpen når Nepal!

Varmt tack till dig som redan bidragit! I början av veckan kunde vi skicka ut nära 100000 kr till vår partner i Nepal United Mission to Nepal (UMN). Smyrna Second Hand bidrog med hela 25000 kr av dessa pengar. Tack till alla er som var där och handlade lördagen 2 maj! Och vi fortsätter nu samla in pengar till offren för jordbävningarna i Nepal. Det är så uppmuntrande att se den stora och snabba responsen! Smyrna och PMU är två av de partners som stödjer UMNs insatser i Dhading-distriktet i Nepal. Hjälpen når fram med helikopter till de mest avskurna och avlägsna bergsbyarna.

 

Insamlingen går alltså vidare. Igår inträffade dessutom ytterligare ett stort skalv bara några mil från Kathmandu. Så ännu mer akut hjälp kommer att behövas. Smyrna kommer också att vara med och bidra när den första akuta fasen är över i sommar. Det kan komma att handla om byggnader, men också om att hjälpa människor bearbeta de fruktansvärda upplevelser de varit med om så att de ska klara vardagen igen.

 

Du kan bidra med en gåva på följande sätt:
Smyrnas plusgiro 44080-0, märk gåvan ”Jordbävning Nepal”
Gåvofunktionen här på Smyrnas hemsida
Swisha NEPAL och ditt belopp till 123 588 1644
Kollektomaten på Smyrnas kyrktorg, ”Jordbävning Nepal”


Hemma i Göteborg går vår gudstjänstserie ”Livsviktigt – Filipperbrevet” vidare. Johannes Magnusson kommer att predika över ämnet ”Glädjen i att ge.” Välkommen!

Allt gott och låt oss komma ihåg Nepal i bön

/Stefan Rizell 150513

 

 

Uppdatering 29 april:

För bara två veckor sedan kom en grupp på sju Smyrna-resenärer hem från en stentuff vandring uppe i Nepals nordvästra bergstrakter. De hade besökt mugali-folket på en ”Livsresa”. I lördags slog jordbävningen till. Nu väntar de och vi alla spänt på nyheter om vad som hänt med våra vänner i Himalayabergen.

På söndag 3 maj möts vi till gudstjänst i Smyrna kl 11. Tomas Sjödin predikar över temat ”Glädjen i att tjäna”. Då kommer vi att göra en extra insamling för att hjälpa Nepals folk genom de utmärkta kontakter vi har i landet. Här under finns en lista över olika sätt du vara med och bidra.

På onsdag kväll 6 maj kl 18 berättar våra Nepal-resenärer om sina upplevelser och äventyr. Det blir en spännande kafékväll med nepalesisk touch! Och vi passar på att samla in till katastrofhjälpen. En trevlig och viktig kväll du inte ska missa.

Läs också Anders Kammensjös beskrivning av läget i Nepal och vad vi planerar här under.
Du kan bidra med en gåva på följande sätt.
Smyrnas plusgiro 44080-0, märk gåvan ”Jordbävning Nepal”
Kollektomaten på Smyrnas kyrktorg, ”Jordbävning Nepal”
Gåvofunktionen här på Smyrnas hemsida
Swisha NEPAL och ditt belopp till 1235881644

Extra insamlingar i gudstjänsten 3 maj kl 11 och kafékvällen 6 maj kl 18.00

Smyrna Second Hand på Ringögatan storsatsar på Nepal i helgens försäljning. PAssa på att fynda och ge hjälp samtidigt!

PMU, se www.pmu.se 

Tack!
/Stefan Rizell 150429 

 

Efter den stora jordbävningen behöver människorna i Nepal vårt stöd nu!

Ingen kan väl ha undgått att höra och se att Nepal drabbats av den största jordbävningen på 80 år!

Smyrnaförsamlingen har varit engagerad i Nepal sedan 1980 genom missionsorganisationen ”United Mission to Nepal” (UMN), då jag, Anders Kammensjö, och min familj reste dit för att arbeta med UMN i 10 år. Vi fick själva uppleva jordbävningen 1988 på plats, då många hus jämnades med marken och då bl a flera väggar rasade på ett av missionens sjukhus. En kuslig upplevelse! 

År 2004 började Smyrna be speciellt för Mugali-folket i Mugu-distriket i västra Nepal på gränsen till Kina som en del av Onådda-folk satsningen och började några år senare stödja UMNs arbete i området, där de arbetat sedan 1999. Representanter från Smyrna har besökt området tre gånger, senast i början av april i år på en s.k. Livsresa, med hela sju medlemmar från Smyrna.

Vi vet ännu inte hur hårt just befolkningen och ”våra” projekt i Mugu drabbats, men vill redan nu göra en insats för Nepal genom UMN, då vi alla vet att behoven är enorma!

Vi vet redan nu att UMN arbetar med extra sjukvårdsinsatser av drabbade – bl a genom sjukhuset i Tansen, traumabearbetning för de drabbade men framför allt katastrofhjälp i de olika distrikt de arbetar. På sikt får vi se vad som kan göras när det gäller återuppbyggnad. 

Jag skriver som medlem i Smyrnas Arbetsgrupp för Nepal/Pakistan, som fått uppgiften att tillsammans med Stefan Rizell koordinera Smyrnas insamling och stöd för de drabbade i Nepal. Vi kommer att stödja genom vår samarbetspartner UMN. 

Jag har översatt en färsk rapport från vår partner UMN. Vi återkommer med mer info löpande.

/Anders Kammensjö

 

Rapport från UMN – Smyrnas mångåriga samarbetspartner i Nepal
28 April, 2015 meddelar UMN: Massiv jordbävning drabbar Nepal

nepalnepal 1

25 April, 2015 var en mörk dag i Nepal. Katmandu med omgivande distrikt drabbades vid middagstid av en stor jordbävning med magnitud 7,9 på Richterskalan. Vad som har skrämt människorna ytterligare är de många starka efterchockerna. Vi vill inte tänka på möjligheten att ett större skalv kommer över dalen, som ryktena säger. Igår kväll nämndes siffran 4000 döda av regeringskällor.

Många historiska monument är borta och utraderade. Butikerna är stängda. Leveranserna av nödvändiga basvaror har slutat komma eftersom transportsystemet in till dalen har avstannat. Tusentals människor lever i tillfälliga tältläger, ofta under en presenning. Många bara för natten, men många fler eftersom deras hus är för farligt att ens gå in nu.

Alla UMN personal är säkra. UMN byggnader intakta. Vi prisar Gud för det.

Fortsätt att be för de tusentals husvilla och för dem som kämpar för att få vård i överbefolkade sjukhus.

Be att familjer i Nepal hittar styrkan att klara av sin intensiva känslomässiga, fysiska och andliga lidande. Be för UMN vid denna tid för att förstå hur det bäst kan betjäna de behövande och lidande nepaleserna nu och i framtiden.

Onsdag den 29 April, 2015 rapporterar UMN:

Den första natten utan efterskalv. Så bra det var att sova lugnt äntligen.

I morse, kröp yrvaket familjer fram i Katmandu från under sina presenningar och värmde vatten på små brännare eller öppen eld för en kopp varmt te. Idag, kommer de att rulla upp sina sängkläder och återvända till sina hem, tacksamma för att vara varma och torra efter flera fuktiga nätter i det fria.

Det vill säga, de som fortfarande har ett hem. Jag har precis pratat med Jaya Thapa, som driver en organisation, som har tränat församlingar i Nepal för katastrofinsatser under ett antal år. Han berättade för mig om hela byar i södra Lalitpur, norra Makwanpur och Sindhalpulchowk, där mycket få hus fortfarande står oskadade. Människor är kalla, våta, chockade och hungriga. Några har förlorat familjemedlemmar, och det finns många skadade. Rescue Network Nepal har redan varit på plats, med mer än fyrtio utbildade volontärer och gör vad de kunde i de omedelbara efterdyningarna efter jordbävningarna - första hjälpen, sök och räddning-insatser, och nödbostäder. Med stöd från UMN, kommer de att leverera katastrofpaket - tält och presenningar, spadar, näringsrik mat och buteljerat dricksvatten för hushåll och första hjälpen-kit och bårar för samhällen.

Pastor Thapa sade: "Be för oss Det finns så mycket behov, men vi gör vad vi kan!".