SMYRNA

En kristen oas för Göteborg och världen

Ett bönens hus för alla folk 8-28 januari 2018

RÅD OM FASTA
Komplettera gärna bönen med fasta!
”När ni fastar…” sa Jesus. På det viset pratar han om fastan som ett självklart moment i vårt andliga liv. Fastan är nog mer ett medel än ett mål. Ett hjälpmedel att gallra i våra liv och frigöra fokus till samtalet med Gud.
Du kan tex avstå från sociala medier eller internetsurfande till förmån för bön och bibelläsning. Välj den tid och form som fungerar i din vardag.

Varför inte prova ”Daniels fasta”?
Bibeln berättar om hur Daniel fastade i 21 dagar. Fastan bygger på frukt och grönsaker i alla dess former. Färsk, frusen, torkad, konserverad och juicad. Fastan ”tillåter” också nötter, frön, baljväxter, vegetabiliska oljor, tofu, sojaprodukter, ättika, kryddor och örter. 

Vad man ska undvika i fastan är kött, fisk och animaliska produkter. Vidare brukar man undvika mejeriprodukter, sötningsmedel, pasta, bröd, bakverk och raffinerade livsmedelsprodukter så som vitt ris och mjöl. 

Detta är en hälsosam fasta och du kommer att må bra och ha krafter att genomföra din vardag. 

Du skall förstås hitta din egen ”nivå” på fastan så att din kropp och vardag fungerar! En del använder en striktare fasta med enbart frukt och grönsaker. Andra gör en enklare fasta och tänker vegetariskt genom att ta bort köttet. 

Efter 21 dagars fasta berättar Daniel:
En hand rörde vid mig och drog upp mig på händer och knän. ”Daniel, du högt älskade”, sade han till mig, ”ge noga akt på det jag har att säga dig: Res dig upp! Nu har jag sänts till dig.” Nu har jag kommit för att låta dig veta vad som skall ske ditt folk i kommande dagar”. 

Några recept för att ge dig lite inspiration.

Wokad grönkålssallad
 

Du behöver:

100 gram färsk grönkål
75 gram sockerärtor
1 cm färsk ingefära
4 cm färsk citrongräs
1 dl kokt quinoa
0,5 buljongtärning
1 avokado
2 msk torkade tranbär
1 msk sesamfrön

Woka grönkålen, sockerärtorna i lite matfett, salta och peppra efter smak. Finhacka ingefäran och citrongräset och rör ner i stekpannan. Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen, om du vill ha lite mer smak så stoppa ner en buljongtärning. Blanda ihop allt tillsammans med avokadon och toppa med torkade tranbär och sesamfrön.

 

Rödbetor med rostade valnötter (4 portioner)

6 rödbetor
100 gram bladspenat
1 dl valnötter

Tvätta rödbetorna och skiva upp dem. Lägg dem i en ugnssäker form och toppa med olivolja, salt och peppar.
In i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Under tiden hackar du valnötterna grovt, rosta dom lätt i en torr stekpannan, var försiktig det går fort att dom bränns. Servera rödbetorna på en bädd av bladspenat, toppa med valnötter, lite flingsalt och avsluta med att ringla över balsamico.

 

Rostad brysselkål med äpple

500 g brysselkål
1,5 msk kokosfett
sal
1 tsk svartpeppar
3 äpplen
Vinägrett med senapssmak
2 msk valfri senap, jag gillar stark grovkornig
2 msk vitvinsvinäger
2 msk olivolja

Stek brysselkålen i kokosfett (har du inte det kan du ta vanligt smör) i ca 7 minuter på mellanhög värme. Vill du att det ska går fortare så skär ner brysselkålen i mindre bitar innan du börjar steka den. Krydda efter smak med salt och peppar. De två sista minutrarna lägger du i äpplena och låter det steka med. Rör ihop alla ingredienserna till vinägretten och ringla över brysselkålen med äpplena. Blir det vinägrett över går det utmärkt att spara några dagar i kylen.

 

Vitkålspasta

0,5 vitkålshuvud
2 st gula lökar
1 paket sockerärtor

Hacka löken och strimla vitkålen fint. Fräs tillsammans i rapsolja så att det mjuknar. Vitkålen behöver ganska mycket salt så salta och smaka av tills du blir nöjd.

Basilikakräm
Ingredienser för 4 portioner

1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
0,5 dl hackad sötmandel

Mortla vitlöksklyftan och basilikan. Hacka mandeln fint. Blanda samman allt till en kräm.
Vänd ner krämen i vitkålsblandningen lägg upp på tallrik, toppa med sockerärtorna avsluta med att strö över lite grovmalen svartpeppar.

 

Broccolisoppa

250g broccoli
1 lök (alternativt 3 schalottenlökar)
1 zucchini
1 msk olivolja
1/2 msk curry
0,6 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 tsk timjan
1 krm sambal oelek
Salt och peppar

Tillagning
Skala och hacka lök och zucchini.
Dela broccolin i mindre buketter.
Häll olivoljan en kastrull, och värm på medelhög värme.
Fräs lök, curry, sambal oelek och timjan i olivoljan i ca 1 minut.
Tillsätt zucchini och broccoli. Rör om och fräs i några minuter.
Tillsätt vatten och buljong och sätt på locket på kastrullen och koka 20 minuter.
Mixa soppan hasigt så att den fortfarande har lite bitar i sig.
Salta och peppra efter smak.

 

Smoothie (2 portioner)

100 gram jordgubbar
100 gram hallon
1 banan
1 dl mandelmjölk
1 dl färskpressad apelsinjuice

Mixa ihop och toppa med lite psylliumfrön.
Klarar sig bra några dagar i kylen så passa på att gör en stor sats och sedan är det bara att plocka fram när du blir hungrig. Frukt och bär går att variera i det oändliga, ta vad du har och stoppa ner.

 

Vegetarisk tacos

3 stora morötter
100 gram blandade bönor
tomter
gurka
majs
rödlök
isbergssallad
Tacokrydda

1 nypa chilipulver
0,5 tsk torkad oregano
0,5 tsk spiskummin
1 nypa paprikapulver
1 nypa vitlökspulver
1 nypa lökpulver
1 nypa salt
1 liten nypa cayennepeppar

Guacamole

1 avokado
½ citron
½ vitlöksklyfta
salt och peppar

Riv morötterna grov, stek tillsammans med bönorna och krydda enligt ovan. Har du inte alla kryddor hemma och inte ork eller lust att införskaffa dem köp då en påse färdig tacokrydda och häll över istället. Hacka de övriga grönsakerna. Gröp ur avokadon, pressa citronsaften över och pressa vitlöksklyftan kör ihop det med en stavmixer och salta och peppra utifrån smak. Servera den vegetariska tacon i ett salladsblad och låt det fungera som bröd.

 

Morotssoppa

500 g morötter
2 st gula lökar
olivolja
1 l vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
1⁄2 msk riven färsk ingefära
1 krm salt

Gör så här:
Skala och skiva morötterna. Skala och hacka löken. Fräs den i olja i en kastrull. Tillsätt morötter, vatten och buljongtärningar. Låt koka ca 15 min. Vispa eller mixa soppan. Smaksätt med ingefära och salt och servera soppan.

 

Linssoppa

2 tsk olivolja att steka i
1 hackad stor lök
1 dl hackade morötter
1 dl hackad selleri
2 tsk salt
1/2 kilo förvällda linser (många går att förvälla direkt i soppan)
1 burk krossade tomater
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 tsk mald kummin
1/2 tsk svartpeppar

Bryn grönsakerna lätt och häll i tomaterna och kryddorna först och därefter vätskan, buljongen och linserna. Räkna med att ni kan behöva salta lite extra. Låt det hela koka i cirka en halvtimma.

HUMMUS
5 dl kokta kikärter, välj att koka själv (godast och billigast) eller köp kokta på burk
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
4 msk tahini, sesampasta
4 msk citronsaft
0,5 tsk mald spiskummin
Salt och vitpeppar

Hackad bladpersilja att garnera med

Blanda allt och kör ihop med stavmixer. Servera soppan med en klick hummus på.
Ät och njut!

 

Quinoasallad

2 dl tricolore quinoa (ger finare färg i salladen, enfärgad funkar också)
1 grönsaksbuljongtärning
½ honungsmelon
1 paprika
½ salladshuvud
1 morot

Koka quinoan enligt instruktionerna på paketet. Släng i buljongtärningen sista 5 minutrarna. Hacka grönsakerna och blanda allt. Avsluta med att strimla över moroten som dekoration.

 

Stort tack till Kungsporten i Huskvarna som delat med sig av sina recept till oss.
 

Vi har tagit fram en enkel bönebok med en kort andakt för varje dag i vår böneperiod.
Den kan du ladda ner här.